Z Prahy do Prahy - Po stopách Maxe Livniho v Česku, Polsku a Německu

24. 07. 2024

Tuto středu Thomas a naše dobrovolnice Lena přijali pozvání Bejt Terezín a Memosu na závěrečnou akci projektu „Z Prahy do Prahy - Po stopách Maxe Livniho v Česku, Polsku a Německu“. Během dvoutýdenní cesty se skupina, zahrnující účastníky z Izraele a Německa, vydala po stopách Maxe Livniho, který přežil holocaust - z Terezína přes Osvětim až do bavorského Kauferingu.

Cesta byla zastíněna zprávou, že Max (Mordechaj) Livni v Izraeli zemřel. Jeho památka byla uctěna minutou ticha. 

Na závěr akce se účastníci podělili o své dojmy a jedinečné zážitky z cesty. Po skončení oficiálního programu proběhla příjemná výměna názorů mezi hosty a účastníky. 

Děkujeme Bejt Terezín a Memosu za pozvání! 

 

Nekrolog 

Mordechaj Livni, narozený 15. února 1926 v Praze jako Max Lieben, byl nejmladším ze tří synů v ortodoxní židovské rodině. Jeho otec Evžen Lieben byl klasický filolog a učitel, matka byla v domácnosti. V rodině se mluvilo především německy a Max navštěvoval české i německé školy. V roce 1939 jeho nejstarší bratr Artur (Avraham) emigroval do Palestiny. Max a jeho starší bratr Rudolf se účastnili činnosti sionistické mládežnické organizace Makabi ha-cair. 

Dne 8. července 1943 byla rodina deportována do terezínského ghetta, kde se Max nadále zapojoval do sionistických aktivit. Dne 28. září 1944 byli Max a Rudolf posláni do Osvětimi. Asi o deset dní později byli vybráni na práci a deportováni do tábora Kaufering IV, kde Rudolf v prosinci 1944 zemřel. Během evakuace tábora v dubnu 1945 byl Max poslán na pochod smrti do tábora Allach, kde byl nakonec osvobozen. 

Válku přežilo jen asi šest členů rodiny Liebenů. Po návratu do Prahy se Max pokusil znovu zapojit do sionistického hnutí a emigrovat do Palestiny. V lednu 1946 pracoval v domově pro osiřelé děti v Bratislavě, který vedl Makabi ha-cair, kde se seznámil se svou budoucí ženou Evou Fürstovou (Chava Livni). V květnu 1949 se přestěhovali do Izraele, kde žili nejprve v kibucu Kfar ha-Makabi a později v Kirjat Tivon. Manželé měli tři děti, přičemž nejmladší zemřelo v dětství. Mordechaj pracoval jako technik a Chava vyučovala keramiku. Byli zakládajícími členy archivu a památníku Bejt Terezín. 

 

Zdroj: Paměť národa - Mordechaj Livni