Výchova k respektu a toleranci: 2016-2018

Projekt Výchova k respektu a toleranci si klade za cíl ukázat pedagogům jednu z cest, jak efektivně přistoupit k výuce moderních dějin, a to příklady, na kterých lze demonstrovat, jak fungovala či nefungovala tolerance a respekt ve vztazích většinové společnosti a jednotlivých národnostních, etnických či náboženských  menšin.,

 

 logo_iti_bez textubanner-vychovakrespektu_logoaisis

 

Základním cílem a smyslem realizace projektu je rozvoj sociální soudržnosti, pochopení a respektu k sociokulturní rozmanitosti, posílení tolerance vůči jiným kulturám a snižování škodlivých předsudků ve společnosti.
Tento základní cíl naplňuje projekt realizací konkrétního cíle, jímž je posílení sociálních a občanských kompetencí konkrétní skupiny žáků pražských škol (v celkovém počtu min. 120 osob) a dále rozvinutí potřebných znalostí a dovedností konkrétní skupiny pedagogů (160 osob), kteří jsou klíčovými osobami v procesu formování postojů a hodnot dětí a mládeže. Díky tomu, že je plánována podpora klíčových pedagogů z velkého počtu spolupracujících základních a středních škol, bude mít realizace projektu široký dopad (proinkluzivita se zvýší u cca 80 vzdělávacích institucí). Dílčím cílem projektu je zavádění, ověření a přizpůsobení inovativních metod výuky, které se pro proškolené pedagogy stanou trvale využitelnými nástroji pro práci s žáky a studenty, což zajistí dlouhodobou udržitelnost dosažených výsledků projektu.

Na vzdělávacím kurzu si pedagogové vyzkouší, jak  takovou výuku vést prostřednictvím kritického myšlení, prožitkové pedagogiky a kooperativního učení. Cílem kurzu pro žáky a studenty je podněcovat v každém z nich toleranci k druhým lidem bez rozdílu vyznání, barvy pleti nebo kulturního zázemí a rozvíjet respekt k jinakosti nenásilnou a přirozenou cestou.

Pro žáky, studenty a pedagogy základních a středních škol v Praze nabízíme tyto kurzy zcela zdarma.

 

Podrobnosti o programu pro učitele

Podrobnosti o programu pro žáky

 

Název projektu Výchova k respektu a toleranci
Registrační číslo CZ.07.4.680.00.015_0050000068
ORG / VS projektu 2050068000000 / 2050068
Prioritní osa OP PPR Prioritní osa 4: Vzdělávání a vzdělanost a podpora
zaměstnanosti
Specifický cíl OP PPR 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti
Datum zahájení realizace 1. 7. 2016
Datum ukončení realizace 30. 6. 2018
   
žadatel - realizátor AISIS, občanské sdružení
partner projektu Institut Terezínské iniciativy, o.p.s.

 

WEB PROJEKTU: www.vychovakrespektu.cz

 

 

Projekt Výchova k respektu a toleranci je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu hlavního města Prahy.

 

Logolink OP PPR

 

20. 5. 2024

V neděli jsme si připomněli oběti nacistické perzekuce na vzpomínkové akci u příležitosti 79. výročí osvobození. Akce se konala na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně. Pořadatelem byl Památník Terezín pod záštitou ministra kultury ČR, spolupořadateli Ústecký kraj, Město Terezín, Federace židovských obcí v ČR a Terezínská iniciativa.

16. 5. 2024

Anne Frank Youth Network - Váš hlas proti diskriminaci, předsudkům a rasismu!

13. 5. 2024

V neděli, 12. května 2024 se zástupkyně Institutu Terezínské iniciativy zúčastnily pietního shromáždění k uctění památky romských obětí holocaustu.

7. 5. 2024

6. května proběhl již 19. ročník veřejného čtení jmen obětí holocaustu
“Jom ha-šoa”. Tentokrát se konal v doposud největším počtu měst a obcí, k akci se přidalo 31 míst po celé České republice.

3. 5. 2024

Součástí tohoročního Jom ha-šoa je také výstava MemoMap: Dějiny holocaustu v Praze. Ta bude vystavena ve venkovních prostorách Klementina, od pondělí 6. května (Jom ha-šoa), do neděle 19. května 2024.

Na 16 panelech výstava ukazuje, jak byl v závislosti na vydávání protektorátních protižidovských nařízení zmenšován, pro ty, kdo byli označeni za Židy, prostor Prahy. Příkazy a nařízení vedly k vytvoření neviditelných bariér, které zamezovaly kontaktu mezi židovskými a nežidovskými obyvateli Prahy ještě předtím, než byli Židé povoláváni do transportů a deportováni do koncentračních táborů.

2. 5. 2024

V úterý doprovázel ředitel Institutu Terezínské iniciativy Tomáš Kraus německého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na jeho procházce Prahou. Tématy srdečného rozhovoru byly mimo jiné minulost a současnost české židovské komunity, literární odkaz Franze Kafky, projekt Musica Non Grata a v neposlední řadě činnost ITI.

24. 4. 2024

Srdečně vás zveme na veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa 2024, které se letos koná 6. května. Přijďte si společně připomenout ty, jejichž životy byly tragicky přerušeny během holocaustu. Akce se bude konat v různých městech, tak se podívejte na připojený plakát, kde najdete časy a místa konání. Udělejte si chvíli na zamyšlení a uctění památky obětí. Budeme rádi, když se k nám připojíte.