Večerní škola Tomana Broda - III. díl z cyklu přednášek

1. prosince 2015
Praha

 

Jáchymka – židovská škola v Praze

 

V úterý 1. prosince 2015 se v Jáchymce opět sešli zájemci o novodobou historii, prezentovanou v cyklu podzimních přednášek historika a pamětníka holocaustu dr. Tomana Broda. Ve třetím tématu s poněkud provokativním názvem Konečné řešení národnostní otázky jsme se zabývali problematikou poválečného vyhnání německého obyvatelstva z českých zemí. Velké množství stálých příznivců těchto přednášek i nových zájemců o toto složité téma se po skončení údodní přednášky dr. Broda zapojilo do živé besedy, přítomni byli také zástupci německé komunity, kteří nabídli svůj pohled a zkušenost se soužitím českého a německého obyvatelstva v Československu po druhé světové válce.

 

Vecerni skola Tomana Broda v Jachymce, 3 dil 1 12 2015

  

Přes složitost vlastního osudu a válečnou zkušenost se Dr. Brod zásadně ohradil proti principu kolektivní viny, která byla aplikována pro vyhnání německého obyvatelstva z českých zemí po druhé světové válce.

 

Vecerni skola Tomana Broda v Jachymce, 3 dil 1 12 2015

 

Obhajoval svůj humanistický názor, podle něhož je nutné rozlišovat lidi nikoli podle náboženství, národnosti či barvy pleti, nýbrž "odlišovat pouze slušné od neslušných a protestovat, kdykoli zloba a trest postihují nevinné.“

 

Vecerni skola Tomana Broda v Jachymce, 3 dil 1 12 2015

 

Vzhledem k velkému zájmu bychom na cyklus rádi navázali v roce 2016. Informace přineseme v aktualitách.

  

Pozvánka na 1. večer z cyklu podzimních přednášek

Pozvánka na 2. večer z cyklu podzimních přednášek

Pozvánka na 3. večer z cyklu podzimních přednášek

 

Zpráva a fotografie z  I. pořadu cyklu: Malé Rakousko-Uhersko. Národnostní problematika první československé republiky

 

Zpráva z II. pořadu cyklu: Čas strasti i naděje, čas činu i odplaty. Období Protektorátu Čechy a Morava

 

Zpráva z III. pořadu cyklu: Konečné řešení národnostní otázky

 

Akce finančně podpořil v rámci projektu Jáchymka – židovská škola v Praze

 NFOH_logo_CZE_RGB_pozitiv

 

2. 7. 2024

Poslední dva dny letošního června byly věnovány projektu záchrany a revitalizace původní textilní továrny rodiny Löw-Beerů v Brněnci, známé z příběhu Oskara Schindlera a jeho ženy Emilie, kteří zde v době holocaustu zachránili více jak 1300 Židů. V bývalé továrně vznikne muzeum a centrum vzdělávacích programů.

28. 6. 2024

Ve čtvrtek 27. června 2024 jsme se sešli v Literární kavárně Academia na slavnostním uvedení knihy Tomáše Krause, která přináší svědectví o naší nedávné minulosti. Kniha pojednává o životě v socialistickém Československu druhé poloviny 20. století z pohledu někoho, jehož oba rodiče přežili holokaust. Jak vypadala tehdejší kulturní a společenská scéna?

Slavnostního uvedení se zúčastnilo mnoho hostů, včetně Jiřího Drahoše, prvního místopředsedy Senátu PČR, a Tomáše Töpfera, herce, režiséra, scénáristy, bývalého divadelního ředitele a senátora.

Knihu lze zakoupit v knihkupectvích, i online.

26. 6. 2024

28. června uplyne 56 let od Stonewallských nepokojů. Od roku 1970 se v červnu slaví Pride Month. Ten slouží k podpoře a oslavě queer lidí. Připomíná vzpouru, která se odehrála v USA a která byla klíčovým momentem v hnutí za práva LGBTQ+. Je to čas vzpomínek a oslav a připomínka pokračujícího boje proti diskriminaci a potřeby dalšího pokroku na cestě k úplné rovnoprávnosti.

Naším posláním v Institutu Terezínské iniciativy je připomínat oběti holocaustu, zkoumat dobové dokumenty, abychom obětem vrátili jejich tváře a příběhy, a získané znalosti a porozumění využili k podpoře tolerance, rovnoprávnosti a pomoci udržet pluralitní společnost prostřednictvím vzdělávání.

26. 6. 2024
Ředitel Institutu Terezínské iniciativy, Tomáš Kraus, zítra slavnostně uvede svoji knihu, Další, prosím. Literární událost se koná ve čtvrtek 27. června 2024 v 17 hodin v Literární kavárně Academia, na Václavském náměstí 24, na Praze 1.
Kniha Tomáše Krause je svědectvím o naší nedávné minulosti. Jaký byl život v socialistickém Československu druhé poloviny 20. století z pohledu někoho, jehož oba rodiče přežili holokaust? Jak vypadala tehdejší kulturní a společenská scéna?
 
Všichni jste srdečně zváni.
25. 6. 2024

Dne 16. června se konala v prostorách ITI přednáška T. Krause o historii holocaustu. Studenti gymnázia Wilhelma Ostwalda v Lipsku se mimo jiné dozvěděli i o projektu Arks Foundation, rekonstrující bývalou textilní továrnu v Brněnci na muzeum Oskara Schindlera, muzeum původních majitelů, rodiny Löw-Beerů a místo setkávání. Zasvěcený výklad totiž přednesl předseda představenstva Nadace Arks Daniel Löw-Beer, který byl v té době shodou okolností na jednání v Praze.

25. 6. 2024

JUDr. Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské inciativy včera, 24. června, přednášel na téma Židovské osobnosti.

21. 6. 2024

A mámě podám ruku, usměju se na ni a řeknu jí:
„My to vydržíme viď, moje zlatá mámo!“